Siirry pääsisältöön

Joka päivä jotain pizzaa



Olen tainnut kirjoittaa siitä että tämä vuosi on ruokahaastevuosi. Se on siis tarkoittanut että mut on saanut haastaa erilaisiin ruokaan liittyviin tempauksiin, ja olen lähtenyt helposti mukaan sellaisiin joihin olen itse törmännyt. Elokuusta asti on ollut sellainen haaste vireillä että viitenä päivänä peräkkäin söisi jotain pizzaa.

Vanhemmat ja poikaystävä iloitsivat jo viime viikolla että kohta vegaanikuukauteni on takana. Ja niin se taas jäi, veganismi, kun karkkilaatikko oli täynnä kämppikseltä ja vanhemmilta saatua maitosuklaata ja poikaystävä ehdotti että voisi tehdä sushia. Ilmeisesti taitekohtiin tarvitsee enemmän sparrausta, ja suurin pulma on edelleen sosiaalinen syöminen.

Anyway, nyt sitä pizzaa.

Olen poissa töistä flumssan vuoksi, joten ajattelin että silloinhan voin tehdä taikinan pitkän kaavan mukaan. Onnistu ihan ok, olisi voinut avata uuden hiivapussin, ja ehkä sekoittaa kuivahiivan jauhoihin jotta taikina olisi kohonnut paremmin. Käytin vihdoin vegaanisen pizzajuuston oikeasti pizzaan ja samoin sata vuotta sitten ostamani seitanpepperonin. Koska juusto ei riittänyt kaikkiin pitsoihin, sen siitä saa kun syö puolet juustosta ennen kuin ennättää leipomaan, tein vegaanista pestoa kahdelle muulle pitsalle juustokkeen sijaiseksi.

Talvi - 4-pippuria & 2 chiliä, Kevät - Pizza Blanco, Kesä - Summer of Love, Syksy - Keräilyerät.

Pizzapohja

Ainekset

3½ dl lämmintä vettä (42°C)
1 tl kuivahiivaa
9½ dl jauhoja (käytin: 3½dl leivontakarkeita vehnäjauhoja, 3½ dl durumjauhoja ja 2½ dl ruisjauhoja, mittasin jenkkikupeissa, joten desijako on suurpiirteinen)
1 tl suolaa
2 tl oliiviöjyä

Kaada 0,6 dl vettä pieneen kippoon (0,5dl käy varmaan myös,ja on helpompi mitata tai sitten kuivahiivan voi sekoittaa jauhoihin), ja sirottele päälle kuivahiiva. Sekoita ja anna vetäytyä 5 minuuttia.

Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita ne. Lisää hiivaliuos ja loput vedestä. Sekoita kauhalla kunnes taikina näyttää rähjääntyneeltä ja pirskottele sen jälkeen päälle öljy. Työstä öljy taikinaan ja muovaa sen jälkeen taikinasta pallo.

Vaivaa taikinaa 5 minuuttia kevyesti jauhoitetulla työtasolla. Lisää jauhoja jos on tarpeen (eli jos taikina tahtoo tarttua pahasti käsiin). Irroita nuolijalla jos taikina tahtoo tarttua pahasti pöytään ja lisää jauhoja. Taikinan kuuluisi tuntua kostealta, mutta ei liimaiselta.

Peitä taikina ja anna sen levätä 20 minuuttia. Vaivaa vielä 3-5 minuuttia ja laita taikina sitten kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä elmukelmulla. Anna kohota 2½ tuntia, tai kunnes taikina on paisunut kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele palloiksi ja kauli yksitellen leivinpaperille noin 25 cm halkaisijaltaan oleviksi pizzapohjiksi. Täytä ja paista mahdollisimman kuumassa uunissa (monen uunin maksimi on 250°C) noin 10 min, riippuu vähän siitä kuinka kuuma uuni oikeasti on ja kuinka paljon täytettä olet käyttänyt.

Ensimmäisenä päivänä söin sen mitä kuvassa ei näy.

Pari vinkkiä vielä täyttämiseen:

- Levitä ohut kerros oliiviöljyä pohjan päälle, jos haluat rapean pohjan. Näin tomaattikastike ei imeydy taikinaan.
- Yrtit, chilin, suolan ja pippurin voi sekoittaa tomaattikastikkeeseen ja antaa sen vetäytyä. Parasta tomaattikastiketta saa varmaan keittämällä itse ja soseuttamalla, mutta aina ei ehdi kaikkea ja voi käyttää esim. paseerattua tomattia ja maustaa sen.
- Juusto tai juustoke kannattaa laittaa ennen muita täytteitä, siis tomaattikastikkeen päälle, ei kaikkien täytteiden päälle. Pro tip: näin tehdään pizzerioissa.
- On kätevää jos täytteet on valmiiksi huuhdeltu ja pilkottu. 10 min. paistoajassa ehtii just ja just kaulimaan ja täyttämään seuraavan pizzan. Tietty jos leipoo jonkun kanssa voi pilkkomisen tehdä täyttämisen ohessa.
- Pizza toimii ok kylmänä, sen saa lämpimäksi mikrossa, mutta parasta on jos sen voi uudelleenlämmittää paistinpannulla, aika kovalla lämmöllä ja pannella peitettynä, jolloin täyte lämpeää myös. Varo ettet polta. Jos uuni on jostain syystä käytössä voi sielläkin lämmittää pizzan uudelleen tosi hyvin!

Neljän vuodenajan vegaanipizzat:

Talvi - 4-pippuria & 2 chiliä: Terra Vegane 4-Pepper Salami, Violife Pizza juusto, paprika, chili, lamopinaatti, yrttimarinoitu valkosipuli.
Kevät - Pizza blanco: peruna, lehtikaali, pesto (väsäsin itse kaikenlaisesta vihreästä [mm.parvekebasilika] ja auringonkukansiemenistä, oliiviöljystä ja ravinnehiivasta), calamataoliivi, yrttimarinoitu valkosipuli.
Kesä - Summer of Love: tomaatti, paprika, aurinkokuivattu tomaatti, Violife Pizza juusto, pesto, oliivi, valkosipuli
Syksy - Keräilyerät: Kaikki ylijäänyt yllä mainituista aineksista. Pizza on pienempi, sillä siinä on paksumpi pohja. Oma lemppari, sillä paistoin sen viimeisenä, joten se oli vielä lämmin kun otin kuvat.

Toisena päivänä söin lounaaksi ja iltapalaksi pizzapaloja sekä syötin niitä kämppikselle.


(Source of the dough: here in English. My modification was using 1 cup rye four, 1½ cup durum flour and 2½ cups wheat flour, and 2tsp oil instead of 1)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.